Metaverse Projeleri Nelerdir?
Metaverse, artırılmış / sanal gerçeklik ve blockchain teknolojilerini ön plana çıkararak, Facebook öncülüğünde tüm dünyadan gelen yatırım haberleriyle oluşuma devam ediyor. Metaverse projeleri içerisine; iki ya da üç boyutlu paylaşım alanları, avatarlar, NFTler, AR/VR oyun ve uygulamalar, kripto paralar dahil edilebilir. Yakın geleceğimizde, internet kadar olmazsa olmaz, günlük hayatımızda çok sık kullanılması ön görülen metaverse, şimdilik AR/VR oyun ve coin piyasasında aktif rol oynuyor. Blockchain tabanlı oyun ve uygulamalardan bazıları metaverse projeleri arasındadır. Metaverse projeleri son zamanlarda çok fazla merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Özellikle, Facebook kurucusu ve diğer pek çok web/mobil tabanlı yazılım platformlarının sahibi Mark Zuckerberg, benzeri daha önce görülmemiş Facebook Connect açılış konuşması ve beraberinde aldığı aksiyonlarla, Meyaverse algısını daha da hareketlendirmiştir. Öyle ki; Metaverse projesine dahil olan coinler üç haneli artışları dahi görmüştür.
Metaverse Nedir?
Artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri, bilgisayarlar, mobil cihazlar ve internetin bir araya gelmesiyle oluşturulan, kullanıcıların avatar ya da fotorealistik modelleriyle katılım sağlayacağı, sosyalleşirken eğleneceği, iş arkadaşları ya da müşterileriyle çalışabileceği ve eğitimler alabileceği sonsuz gerçeklik evrenidir. Metaverse kavramının Türk literatüründeki karşılığı evrenin ötesi şeklindedir. Salt sanal dünya tanımı metaverse için eksik bir ifadedir.
Metaverse Ne Demek?
Metaverse ne demek diye sorulduğunda kelimenin incelenmesi gerekir. Meta kelimesi normalin farklı bir versiyonu ya da ötesi anlamına gelir. Verse isen evren kelimesine karşılık gelecektir. Bu durumda metaverse, günümüz internetini geride bırakarak, geleceğin interneti olacaktır. Geleceğin interneti olan metaverse’nin özellikleri şu şekildedir;
- Öncelikli olarak kolektiftir,
- Metaverse projeleri, kullanıcılara hem deneyim hem de maddi kazanç sağlamaktadır,
- Sanal gerçekliğin, artırılmış gerçeklik ile gerçek dünyada deneyimlenmesini sağlar,
- Metaverse ile yapılabilecekler hayal gücü ile sınırlıdır. Evren ötesi ile kastedilen sınırsız hayal gücüdür,
- Sanal ortamlarda yüksek düzeyde dokunsal kullanıcı etkileşiminin var olmasını da sağlar.
Metaverse’ün şimdilik milyar dolarlık yatırımlarla dünyaya kabul ettirilen bir kavram ve halen oluşumu için üzerine çalışılıyor olması, özelliklerini şimdilik sınırlamaktadır. Ancak uygulanabilirliğe geçildiği zaman bu özellikler, kullanıcı deneyimleriyle daha da artacaktır.
Metaverse Nasıl Alınır?
Metaverse kripto projeleri son zamanlarda en çok talep gören projeler arasındadır. Metaverse coinlerinin son zamanlardaki değer artışı, kripto para takipçilerinin dikkatini çekerek bu alanda daha fazla yatırım yapılmasını sağladı. Ancak bu noktada, Metaverse’ün satın alınan bir şey olmadığını belirtmemiz gerekir. Evren ötesi bir yaşam alanı olarak konumlanan metaverse, sadece bazı projelerde, kripto para piyasasında alınabilmektedir. Gerçekçi, öteki ve yeni bir evreni tanımlar.
Metaverse Projeleri
Metaverse projelerinin son zamanlarda bu derece rağbet görmesi en çok Facebook Metaverse ilişkilendirmesinden kaynaklanmadır. Facebook’un metaverse üzerinde çok fazla ilgili olması pek çok yatırımcıyı harekete geçirmiştir. Metaverse projeleri kripto paralar üzerinde genellikle kazan kazandır mantığıyla işlemektedir. Metaverse içeriğinde bulunan tüm sanal nesneler ve projeler kripto para ve coinler çerçevesindedir. Metaverse coinleri Axie Infinity, decentraland (MANA), Enjin Coin(ENJ), Star Atlas (ATLAS), The Sandbox (SAND), WEMIX, Bloktopia (BLOK), Dvison Network (DVI), Wilder World (WILD.9 şeklindedir. Bu coinlerden en gündemde olanları ise aşağıda açıklanmış olup, açıklamalarımız yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.
- MANA, decentraland coinin kısaltılmış halidir. Ethereum tabanlı bir platform olan Mana, kullanıcılara çeşitli içerikler üreterek kazanç sağlatır. Sanat, oyun, eğlence dünyasına yönelik üreticiler için oluşturulmuş bir kripto para platformudur. Kullanıcıların içerik oluştururken, hem deneyim hem de para kazanmalarını sağlar.
- AXS, oyun sektörü projelerinde kullanılan coin tabanlı bir oyun platformudur. Axie Infinity oyununun kısaltılmış halidir. Bu oyunda pokemon tarzlı dijital canlılar belirlenir ve sahiplenilir. Daha sonra bu canlılar yetiştirilerek, savaştırılabilir ya da alınıp, satılabilir. Coin kazanımı bu şekilde olmaktadır. Ethereum blokzinciri tabanlıdır. 2018 yılında piyasaya sürülmüş ve platformun mottosu “kazanmak için oyna” dır. Metaverse oluşumu ve sürdürülebilirliği için AR/VR oyunlar ve eğlenerek sosyalleşme yüksek önem taşır.
- STARL, sanal bir uzay istasyonu üzerine kurgulanmış, Star Atlas isimli online oyun platformudur. Şu an en çok katılımcıya sahip oyunlardan birisidir. Faaliyet alanı Solana üzerindedir.
- SAND, kullanıcıların hem oyun oynayarak hem de oynarken para kazandıkları bir blockchain tabanlı oyun platformudur. The Sandbox 2020 yılında piyasaya sürülmüştür. Kullanıcılar bu platformda kripto varlıklar oluştururlar. Bu varlıklar alınıp, satılabilir.
Burada sıraladığımız Metaverse coinlerine olan ilgi, özellikle son zamanlarda Metaverse kavramının popüler olmasıyla daha fazla alınır-satılır hale gelmeye başladı. Aynı zamanda Z kuşağının çok yüksek düzeyde teknoloji ve internet ile iç içe olması, her anlamda Metaverse projelerinin talep görmesine katkıda bulunmuştur.
360AVM’nin sektördeki 7 yıllık tecrübeleriyle, Metaverse hakkında daha fazla doğru bilgi edinmek ve destek olmak isterseniz, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ya da web sitemize üye olabilirsiniz.
Etiketler: metaverse, metaverse nedir, metaverse projeleri, metaverse nasıl alınır, metaverse nedir coin, metaverse coin, metaverse nasıl, metaverse nasıl alınır, metaverse, NFT metaverse, metaverse coinleri, metaverse nedir nasıl alınır
Kasım 12, 2021
Listeye dön