Teknolojik ürünleri, pek çok risk ve tehlikeye rağmen, hayatımızın bir parçası olarak kullanırız. Çünkü teknoloji geliştikçe, hayatımızı fayda sağlayacak şekilde kolaylaştırır. Bazen de yeni teknolojiler çok ilgimizi çeker ve kullanmak isteriz. Web 2.0 şu an kullandığımız sanal alanları belirli oranda karşılar. İnternet üzerinden yaptığımız her alışverişimizde, cep telefonlarını her elimize aldığımızda ya da arkadaşlarımızla mesajlaşıp, gönderiler paylaştığımızda veri güvenliği açısından risk aldığımız doğrudur. Verilerimizin yedeklenmesine ve analiz edilmesine imkân veriyoruz.
Gizlilik ve güvenlik açısından web 2.0 bile oldukça tehlike taşırken, web 3.0 çok daha tehlikeli olabilir. Metaverse tehlikesi, mevcut internet kullanımında olduğu gibi kullanıcıya bağlıdır. Bilinçli ve sorumlu kullanım, her zaman tehlikeleri minimize edecektir. Metaverse, internet ve blockchain altyapılarıyla çalışacak olduğunu düşünürsek, tehlikesi de şimdiki internet kullanımımız kadar olacaktır. Nasıl ki zaman zaman çeşitli kullanıcı verileri barından web platformları hacklenebiliyorsa, metaverse dahilinde de benzer olaylar olması muhtemeldir. Buradaki en kritik nokta, kullanıcıların metaverse içerisindeki maddi kazanımlarının nasıl muhafaza edileceğidir. Örneğin, metaversede oyun oynayarak kazandığınız coinlerin, cüzdana aktarımı esnasında bir anda coinler kaybolursa ya da hesabınız hacklenirse ne olacak? Metaversedeki en yakın polis karakoluna gidip şikayette bulunmanız ihtimali dışında, şimdi olduğu gibi hizmet sağlayıcıyla iletişime geçmeniz gerekebilir.
Metaverse Nedir?
Kullanıcıların; avatar ya da fotorealistik dijital modelleriyle sosyalleşme, oyun oynama, eğlenme, öğrenme ve iş yapma amacıyla, bilgisayar, telefon ya da AR/VR donanımlarıyla katılabileceği, içerik oluşturup kazanç sağlayabileceği dijital kurgusal evrendir. Metaverse, sanal gerçekliğin gerçek dünyada artırılmış gerçekliğe dönüşmesini sağlayacak olan bir sistem yaratmaktadır. Günümüzde var olan 3 boyutlu sanal alanların birleşmesi ve yeni bir sanal evrenin yaratılması ile meydana gelmektedir. Diğer kullanıcılar ile görüntü, ses ve yazının dışında, yüksek oranda etkileşim sağlanmasına olanak tanır.
Gerçek dünyadaki metaforları ve sanal alanları birleştirerek, öte evren yaratır. Bu öte evren de her kullanıcıya daha özgür, kolay ve farklı deneyimler sağlar. Web 1.0 den 2.0 ye geçiş sürecimiz oldukça hızlıydı. Buna rağmen, adaptasyon ve uyum sürecimiz oldukça hızlı olmuştu. Son 5 yıl içerisinde AR/VR gözlüklerdeki teknolojik gelişmeler ve içeriklerin zenginleşmesi kullanım artışını da beraberinde getirdi. Metaverse için mevcut VR başlıkları ile çeşitli sosyalleşme uygulamaları üzerinden bir giriş yapılabilir.
Metaverse Ne Demek?
Meta ve universe kelimelerinin birleşimiyle oluşan evren ötesi anlamını taşıyan kavramdır. Geleceğin interneti olması ön görülen metaverse, sanal alanların birleştirilmesi ve yeni bir dünyanın yaratılması anlamına gelir. Metaverse aynı zamanda, gerçek dünyanın sanal ortamlarla birleşimini de sağlayabilir. Günümüz sanal ortamlarında zaman ve mekân ayrımı yapılmaksızın, kullanıcılar birbirleriyle oldukça hızlı ve güvenli, iletişim ve etkileşim kurabilmektedir. Ancak metaverse ile olay çok daha farklı bir boyuta taşınacaktır. Bu yeni düzenin gerçekleşmesi henüz mümkün değil. Henüz proje aşamasında olan metaverse, yakın gelecekte bazı paylaşımlı sanal ortamların birleşimiyle kullanıma açılabilir.
Metaverse Nasıl Alınır?
Metaverse sanılanın aksine, alınan ya da satılan bir şey değildir. Ancak, metaverse kullanıcılarının kazandığı ya da hesabına yüklediği coinlerle, sanal ya da gerçek nesneler alabileceği, satabileceği ve kiralayabileceği ön görülmektedir. Metaverse ile ilgili bazı coinler hali hazırda alınıp satılmaktadır. Metaverse yatırımlarının sadece coin odaklı değil, proje odaklı da yapılabileceği ön görülmektedir. Metaverse projelerinden arsa, bina, ev, iş yeri gibi mülklerin coinler aracılığıyla satın alınabileceğini düşünebiliriz. Metaverse bir yatırım aracı değil, internet ve blockchain tabanlı bir paylaşım alanıdır. Metaverse, dijital paylaşım ortamlarının birleştiği yeni bir sanal evrendir.
Metaverse ekonomik, siyasal, sosyal ve kişisel her alanımızda bizimle birlikte olacaktır. Konser, sinema, alışveriş, sosyal buluşmalar zaman ve mekân ayırmaksızın gerçekleşmesi planlanmaktadır.
Facebook Metaverse
Teknoloji ve internet dünyasında aktif rol oynayan kullanıcılar şimdiki gençler Z kuşağıdır. Metaverse, gençler tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor. Çünkü özellikle video oyunlarında, sanal gerçeklik ile ilgili söylemler ve gösterimler bulunmaktadır. Facebook Metaverse için Mark Zuckerberg, çatı şirket unvanını “Meta” olarak değiştirmekle birlikte, 2022 yılı için 10 milyar dolar yatırım yapılacağını duyurdu. İlk bakış olarak en çok sosyal VR oyunları için bir ortam oluşturacağı düşünülüyor. Ancak bunun aksine, çok daha geniş bir perspektifte, fiziksel etkileşim kurulmasını sağlayacak ortamlar da yaratacaktır. 1970’li ya da 80’li yıllarda şu anki teknoloji, nasıl imkânsız ve uzak görünüyor ise, şimdi de metaverse bize uzak ve imkânsız gelebilir. Henüz proje aşamasında olan metaverse, en kısa zamanda mevcut paylaşılan dijital ortamların bazılarının birleşimiyle kullanıma açılabilir.