Microsoft Mesh İle Karma Gerçeklikte Buluşma Başlıyor!
Karma gerçeklik kavramını dünyaya kazandıran Microsoft, bu yıl bilim kurgu filmlerini aratmayan bir yenilikle geldi. Şirket, yeni karma gerçeklik platformu Microsoft Mesh'i, çarpıcı bir şekilde tanıttı. Kullanıcılar, eş zamanlı fotogerçekçi görüntüsünü sanal dünyaya ışınlamak için 360 holoportasyon teknolojisi aracılığıyla Microsoft'un Ignite dijital konferansına katıldı.
Microsoft Mesh Nedir?
Microsoft Mesh bir karma gerçeklik platformudur. Microsoft sanal dünyada buluşmayı bambaşka bir hale getiriyor. Buluşmaya, daha önce oluşturduğunuz 3D avatarınız ya da 360 holoportasyon teknolojisi ile fotogerçekçi görüntünüzü, eş zamanlı Mesh platformuna aktarıp katılabiliyorsunuz. Yakınlık ve mekansal ses, insanların birbirlerine göre nerede olduklarını bilmelerini sağlar. Kullanıcılar, görüntüledikleri 3D içeriği birlikte görselleştirebilir ve üzerine açıklamalar ekleyebilir.
360 Holoportasyon Teknolojisi Nedir?
Karma gerçeklikte buluşma, 360 holoportasyon (holografik ışınlanma) bu teknoloji ile bambaşka bir hale bürünüyor. Yer-Zaman-Mekân fark etmeksizin, Microsoft Azure Bulut altyapısını kullanan buluşma arkadaşlarınızla, bulunduğunuz ortamı istediğiniz herhangi bir yere çevirebiliyorsunuz. Derinlik sensörü bulunan kamera ve Hololens 2 karma gerçeklik gözlüğünü birlikte kullandığınızda, 360 holoportasyon ile fotogerçekçi görüntünüzü, Microsoft Mesh’e aktarabiliyorsunuz.
Microsoft Mesh'i Kimler Kullanabilir?
Microsoft Mesh, 360 Holoportasyon teknolojisi ile çevrimiçi toplantıları farklı bir boyuta taşıdı. Microsoft Azure altyapısını kullanan Mesh platformu ile bulunduğunuz herhangi bir yeri istediğiniz herhangi bir yere çevirebilirsiniz. Örneğin; önceden oluşturduğunuz 3D avatarınız ya da gerçek zamanlı fotogerçekçi görüntünüz ile önemli bir iş toplantısına evinizin salonundan katılabilirsiniz. Aklınızda olan herhangi bir fikri, sanal dünyaya aktarıp başka kullanıcılar ile paylaşabilir ve kullanıcıların etkileşime geçmesini sağlayabilirsiniz. Mühendis, üretim aşamasındaki makinenin 3D modeliyle, Microsoft Mesh platformunda müşteriye sunum yaparken, kritik hataların önüne geçmek için 3D model üzerinde notlar alabilir. Tüm bunların dışında eğlence sektörüne yönelik, platformun tanıtımındaki ilk örnek, 3D sanal pokemon karakterleri ile bir araya gelmemizi sağlayan Pokemon Go oyunu oldu. Özellikle iş dünyası için rakiplerinize kıyasla Microsoft Mesh iş akışlarını hızlandırarak kolaylık ve prestij sağlar. AR-GE, tasarım, prototipleme, üretim, sunum, toplantı ve eğitim alanlarında kullanılabilir.
Microsoft Mesh İle Oyun Oynanabilir Mi?
Evet, Microsoft Mesh platformunda çevrimiçi (multiplayer) oyun oynanması mümkündür. Oyuncular, 3D avatar ya da fotogerçekçi görüntüleriyle oyuna katılarak, gerçek ya da sanal dünyada oyun oynayabilirler. Microsoft Mesh'in oyun dünyasındaki potansiyelini göstermek için, Ignite konferansında Niantic tarafından geliştirilen Pokemon Go’nun sunumu yapıldı. Oyuncular, Hololens 2 karma gerçeklik gözlükleriyle Microsoft Mesh platformunda, pokemonlarını doyurup, savaşa hazır hale getirdiler.
Microsoft Mesh Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?
Microsoft Mesh uygulaması, ön izleme olarak Microsoft mağazasında mevcuttur. HoloLens 2 karma gerçeklik gözlüğü satın aldıysanız, Microsoft Mesh uygulamasının ön izleme sürümünü ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Microsoft Mesh'in bu ilk sürümü, 3D avatarlar oluşturmanıza, insanlarla sanal olarak tanışmanıza ve OneDrive’dan 3D içeriği aktarıp birlikte görselleştirmeye olanak tanır. Microsoft, Mesh platformunu geliştiricilerin içeriklerini barındırmalarına ve kullanıcılara açmalarına da izin veriyor. Niantic games tarafından geliştirilen Pokemon Go oyunu bunun ilk örneğidir.
Microsoft Mesh Hangi Cihazları Destekliyor?
Microsoft Mesh platformu ilk olarak HoloLens 2 karma gerçeklik gözlüğü ve AltspaceVR uygulamasını destekleyen VR gözlüklerle uyumlu olarak yayımlandı. Microsoft HoloLens 2 , HP Reverb G2 veya Oculus Quest 2 gibi sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanımı gerekiyor. Microsoft Mesh kullanıcılara kolaylık sağlamak için iOS ve Android telefon ve tabletlere kadar çeşitli cihazları destekliyor.
Editör: Murat BOZTEMİR