1968 yılında üretilen ilk sanal gerçeklik (VR - virtual reality) gözlüğünden bu yana teknolojik gelişmeler adeta şahlandı. Modern sanal gerçekliğe ilk adım ise 2016 yılında atıldı ve o günden beri VR/AR/MR teknolojileri hız geçmeden gelişmeye devam ediyor. Basit vr oyunları ile yolculuğuna başlayan sanal gerçekliğin, bugün milyarlarca dolarlık bir yatırım alanı olarak varlığını sürdürdüğünü haberlerinden takip ediyoruz.
VR Teknolojisinde Son 3 Yılda Yaşanan En Büyük Yenilikler
Sanal gerçekliğin ilgi çekici yolculuğunda son 3 yılda yaşanan gelişmelere bir göz atalım:
- 2018 Yılında Sanal Gerçeklik
2018 yılı için modern VR teknolojisinin çocukluk yılları diyebiliriz. Bu yılda özellikle film yapımı alanında VR teknolojilerinden faydalanıldığını görmüştük. Örneğin aynı yıl vizyona giren Crow isimli kısa film sanal gerçeklik yardımıyla hazırlanan filmlere güzel bir örnek.
VR donanımları açısından da 2018 verimli bir yıldı. Oculus Go, HTC Vive Pro gibi ilgi çekici donanımlar bu sene piyasaya sürülmüştü. Aynı zamanda yine HTC’den çıkan HTC Vive Focus da bilgisayar gerektirmeden çalışan VR setleri arasında adeta parlamıştı.
- 2019 Yılında Sanal Gerçeklik
2018 bittiğinde dünya sanal gerçeklik konusuna aşina olmakla beraber gelişmelere de açıktı. 2019’da çıkan Oculus Venues, kullanıcılarına etkinlikler içinde sanal olarak var olma ve sosyalleşme fırsatı sunuyordu. Oculus Mayıs 2019 döneminde Oculus Rift S PC VR başlığını piyasaya sürdü. Oculus platformunda pek çok farklı uygulama olmakla beraber, Netflix uygulaması da uzun süre popülerliğini korudu. Valve Index ve HTC Vive Cosmos ürünleri de yine Ocak 2019 döneminde piyasaya sürülmesi de ses getiren yeni haberler arasındaydı.
Aynı zamanda bazı şirketler faaliyetlerinde VR teknolojilerinden aktif olarak yararlanmaya başladılar. Çalışma hayatında VR teknolojisi kullanımına atılan ilk adımlar 2018’de gerçekleşse de 2019 yılında asıl patlama yaşandı. Dünyanın en büyük perakende satıcılarından Walmart insan kaynakları departmanında VR içeriklerle eğitimler vermeye başladı.
2019 Oscar töreninde de sanal gerçeklik adına önemli bir an yaşandı. Özel Başarı Akademi Ödülleri kategorisinde Oscar Alejandro G. Inarittu tarafından hayata geçirilen Carne y Arena isimli sanal gerçeklik çalışması ödül aldı.
- 2020 Yılında Sanal Gerçeklik
Hepimizin evlere kapandığı 2020 yılında VR da büyük bir sıçrayış yaşandı. 2020’de sanal gerçeklik sektöründeki yatırımlar, 1 milyar dolar sınırını geçmeyi başardı. 2020’nin ilk yarısında pandemi, üretim ve dağıtımda sorunlar yaşanmasına sebep olsa da, ikinci yarısında yeni donanımların piyasaya sürülmesine engel olamadı.
2020’de çıkan VR donanımları arasında ise Oculus Quest 2, HTC Vive Cosmos Elite, HP Reverb G2 yer alıyor.
2021 henüz bitmese de yıl sonuna kadar beklenmedik gelişmeler yaşanabilir gibi görünüyor. Bu senenin en önemli olaylarına da ufaktan değinmek gerekirse Facebook’un metaverse planını gösterebiliriz. Facebook, yakın gelecekte kullanıcıların kendi avatarlarıyla bir araya gelip sosyalleşebileceği, oyun oynayabileceği ve çalışabilecekleri bir kurgusal evren olacağını iddia etti. Bununla beraber HTC Vive en yeni sanal gerçeklik başlığı olan HTC Vive Pro 2 ürününü piyasaya sürdü.
Son 3 Yılda VR Pazar Payı
VR 2018’den başlayarak 2021’e kadar pazar payını katlayarak arttırmayı başardı. 2020’nin sonunda sanal gerçekliğin Pazar payı 15.81 milyar dolara ulaşmıştı. Geçtiğimiz sene VR sektöründe toplamda 68 milyardan fazla donanım satıldığını da göz önüne alırsak pazarın büyüklüğü daha net anlaşılabilir.
VR Teknolojisinin Geleceği – 5 Yıl Sonra Neler Olacak?
VR sektörünün 2021-2026 yılları arasında da gelişmeye ve büyümeye devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlara göre sanal gerçeklik pazarındaki yatırımlar 2026 itibarıyla 184.66 milyar dolara kadar yükselebilir. Ayrıca teknolojik gelişmeler sayesinde de sanal gerçekliği gerçek dünyaya yakınlaştıracak yenilikler görmemiz bekleniyor. Pazardaki VR üretici ve geliştirici firmalar arasında rekabetin artmasıyla birlikte, sanal gerçeklik donanımları daha uygun ve ergonomik hale gelecek, VR içerikler de gerçek dünya deneyimlerini aratmayacak. Kullanıcıların yaşam tarzı devrim niteliğinde bir değişimle devam etmeye başlayacak. Bugün bir çoğumuzun önemsemediği ancak milyonlarca dolara satılan NFT gibi dijital eserlerin değeri daha da artarak devam edecek. 5 Yıl sonra bu tür dijital eşyaları satın alabilmek için kripto paraya ihtiyaç duyabiliriz. Coinlerimizi borsada, madencilikte, dışarıda çalışırken kazanabileceğimiz gibi Metaverse’de vakit geçirirken de kazanıyor olabiliriz. Bu değişim, bazı endişeleri de beraberinde getiriyor elbette. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insanların birbirinden daha fazla uzaklaştığına, her yeni gelen jenerasyondaki farklılıkları görerek yıllardır şahit oluyoruz. Ancak VR Teknoloji bağımlılığı, gerçek dünyada bireyler arası asosyalleşme etkisini üst seviyelere taşıyabilir. Bununla birlikte; eğitim, sağlık gibi alanlara ve iş dünyasına çok ciddi kolaylık ve verimlilik getireceğinden de şüphe duyulmuyor.
VR Teknolojileri sizin de ilginizi çekiyorsa ve bu alanda bir girişimde bulunmak istiyorsanız, bizimle her zaman iletişime geçerek ücretsiz danışmanlık ve tecrübelerimizden yararlanabilirsiniz. 360AVM olarak her zaman destek vermeye hazırız.