WebAR (Web Tabanlı Artırılmış Gerçeklik) Fiyatları
WebAR Nedir?
Yakın bir zamana kadar kullanıcılar, AR (Artırılmış Gerçeklik) teknolojisini deneyimleyebilmek için bir mobil uygulama ya da yazılıma ihtiyaç duyuyordu. Artık, web siteleri üzerinden sağlanan artırılmış gerçeklik ile (WebAR) kullanıcılar, ekstra uygulama ya da yazılıma gerek duymadan, direkt web üzerinden de artırılmış gerçeklik deneyimi yaşayabilecek. WebAR kullanan web sitesine eklenen buton seçildiğinde cihazın kamerası açılır. Kamera, istenen noktaya doğru tutulduğunda, AR deneyimi sağlanır. Artırılmış gerçeklik deneyimi için, Google Play Store ya da App Store vb. üzerinden ekstra bir uygulama edinmeye gerek yoktur. Web üzerinden yönlendirilen URL adresi, kullanılan cihazda artırılmış gerçeklik deneyimi sağlayabilir.
WebAR'ın Avantajları Nelerdir?
Herhangi bir AR uygulamayı doğrudan cihaza indirmeden, kullanıcılara artırılmış gerçeklik imkânı sunar. Uygulama indirme, uygulama boyutu, indirme için veri izni, cihaz türü, cihaza yüklü işletim, cihaz özellikleri vb. etkenler artırılmış gerçekliğin kullanıcılara erişmesine engel oluyordu. WebAR ile artırılmış gerçeklik, daha hızlı erişilebilir hale gelerek, büyük indirmeler yoluyla insanların verilerini tüketmiyor. Dolayısıyla, web siteleri üzerinden artırılmış gerçeklik, teknolojisinin daha hızlı yaygınlaşmasını sağlıyor. Ayrıca, artırılmış gerçeklik geliştirme maliyetlerinde de büyük avantajlar sağlıyor. WebAR ile uygulama geliştirme ve çeşitli platformlar ile uyumlu hale getirme gibi maliyetler de ortadan kalkıyor. WebAR aynı zamanda, markalara PR ve medya desteği ile prestij katıyor. Kolay erişimi sayesinde markalar, ürünlerini gerçek dünyada kullanıcılarla buluşturuyor.
- Yeni pazarlama teknolojisi.
- Mobil uygulama gerekmediği için daha uygun bütçeli.
- Web tabanlı çalıştığı için uygulama indirilmesi gerekmiyor.
- Hızlı ve kolay erişilebilir.
- Markalara prestij katıyor.
- Kullanıcılara ürün seçiminde kolaylık sağlıyor.
WebAR, yazdığımız maddeler haricinde, markalara ve kullanıcılara çok ciddi kolaylıklar sağlıyor. Her teknolojinin olduğu gibi, web tabanlı artırılmış gerçekliğin de bir sınırı var tabi. Peki nedir bu sınırlar?
WebAR'ın, AR Mobil Uygulamalara Göre Dezavantajları
WebAR, web tabanlı çalışan bir teknolojidir. Bu nedenle, bazı dezavantajları vardır. Daha iyi performans, daha iyi görsel ve animasyonlar cihazınızda yüklü olan yerel bir uygulama ya da yazılımda daha iyidir. WebAR’ın dezavantajı tam olarak burada devreye girer. İşletim sistemi, internet bağlantısı ve web tarayıcı kısıtlaması, doğal olarak AR içeriklerinin cihazda yüklü yerel bir uygulamaya göre daha az kapsamlı çalışmasına neden olur. Bir web sayfası, kullandığınız aygıtın yalnızca belirli fonksiyonlarına erişebilirken, cihazınıza yüklü yerel bir uygulama cihazınızın daha fazla özelliğine erişebilir. Bu nedenle, bir web tarayıcısı aracılığıyla AR deneyimi, bir uygulama yoluyla olduğundan daha temel olacaktır.
WebAR Hangi Alanlarda Kullanılır?
WebAR özellikle, internet üzerinden online satış yapan marka ve üreticiler tarafından, ürün tanıtımı için kullanılır. Daha çok, günümüzde kullanımı iyice yaygınlaşan E-Ticaret siteleri tarafından tercih edilen WebAR, ürünün 3D modeliyle birebir halini müşterinin kullanmak istediği yere götürür. Örneğin; saat, gözlük, elbise, ayakkabı, takı gibi ürünleri satın almadan önce WebAR ile üzerinizde görebilirsiniz. Bununla birlikte, mobilya, beyaz eşya, dekorasyon ürünleri, elektrikli ev aletleri gibi A'dan Z'ye her ürüne ve günümüzde satış yapmak isteyen her satıcıya uygun bir teknolojidir. Günümüzde WebAR kullanılarak sergilenen ürünün, diğer satıcılardaki aynı üründen daha hızlı satıldığını ve müşteri tarafından daha çok ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.
WebAR teknolojisi kullanan bazı büyük firmalar:
WebAR (Web Tabanlı Artırılmış Gerçeklik) Fiyatları
Web üzerinden artırılmış gerçeklik fiyatları, AR mobil uygulama maliyetlerine göre çok daha ucuzdur. Deneyim tarafında kullanılması planlanan içeriklerin oluşturulması, içeriklerin kalitesine göre boyutları, yayına hazır hale getirme süreci, görüntülenme sayısı, çalışılan firmanın seçimi maliyeti etkileyen faktörlerdir. İçeriklerin aylık ya da yıllık barındırılma maliyeti kullanılan platforma göre değişkenlik gösterebilir. WebAR deneyimi, kullanılan cihazın performansı, hizmet alınan sunucu kalitesi ve bağlantı hızıyla doğru orantılı iyi ya da kötü olabilir. Bu noktada alanında tecrübeli firmalarla çalışılması önerilir. Standart artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları için on binlerce TL harcarken, birkaç bin TL ile WebAR hizmeti almaya başlayabilirsiniz.
WebAR hizmetiyle ilgili daha detaylı bilgi ve fiyatlar hakkında her zaman iletişim bilgilerimiz aracılığıyla bizimle kontak kurabilirsiniz.
Editör: Murat BOZTEMİR